miércoles, 22 de diciembre de 2010

Mataró obre un espai dedicat a la sostenibilitat


Mostrar a la ciutadania els recursos i les opcions que hi ha per aconseguir una ciutat més sostenible que no hipotequi el futur de les noves generacions. Aquest és l'objectiu del nou equipament que l'Ajuntament de Mataró va inaugurar dissabte a la casa Capell, situada al vell mig del Nou Parc Central i un edifici catalogat que va projectar i construir l'arquitecte Jordi Capell al final de la dècada dels cinquanta. La regidora de Medi Ambient, Quitèria Guirao (ICV-EUiA), va explicar que l'antic xalet s'ha rehabilitat no només per convertir-lo en un espai d'informació, d'assessorament i de divulgació sinó també amb l'objectiu de visualitzar les polítiques ambientals del govern municipal. De fet, la casa disposarà d'una programació d'activitats estable que començarà el primer trimestre del 2011, en què es faran xerrades, projeccions de documentals i s'organitzaran exposicions sobre temes relacionats amb el medi natural, el consum responsable o els recursos existents, entre altres coses. El projecte ha costat més de 400.000 euros, dels quals 328.000 han anat a càrrec del fons estatal d'inversió local.
Mataró - Lluís Martínez- AVUI+

domingo, 19 de diciembre de 2010

Jardí romà en un jaciment d'un temple romà


El jaciment de Can Modolell incorpora un jardí d’estil romà dissenyat pels serveis tècnics de la Federació de les ADF del Maresme i executat per la Brigada de la FADFM, amb suport de voluntariat. Així, aquest dissabte, 18 de desembre, s'ha dut a terme l’enjardinament del Clos Arqueològic de Can Modolell de Cabrera de Mar (El Maresme). Aquesta actuació estava prevista en el marc del projecte finançat per Autopistes ABERTIS i redactat per David Farell, arqueòleg, i Oriol Bassa, enginyer de forests.
Les espècies plantades són autòctones de la mediterrània occidental i se sap que formaven part dels jardins públics i privats de l’antiguitat. Són el boix balear, la vinya verge, el lilà, el margalló, el romaní rastrer, el xiprer i la lavanda.
A partir d’ara les visites al jaciment comptaran, doncs, amb un atractiu extra. Al discurs històric que se centra en la vil·la romana i els cultes en els segles I-II dC, se li afegirà el naturalista, tractant la botànica i les propietats ornamentals i curatives de les espècies.
La plantació, coordinada pels tècnics de la Federació ADF del Maresme, ha comptat amb la participació del voluntariat de l'ADF Serra de Marina(Marina 400 i tres voluntaris) i del grup d’alumnes de l’Equip Verd del Col·legi Parroquial Sant Feliu, de 1r i 2n d’ESO.
Es dona la circumstància que la plantada ha estat gravada per TV3, per a emetre com a reportatge en el programa “Espai Terra”.

viernes, 17 de diciembre de 2010

Els Agents Rurals intervenen 165 caixes de molsa collida de forma il·legal


La molsa intervinguda equival a una superfície d’uns 180 m2.
Provenia dels boscos del Montnegre i anava destinada a mercats i fires de productes nadalencs.
Efectius del Cos d’Agents Rurals del Departament de Medi Ambient i Habitatge i de la Policia Local de Sant Cebrià de Vallalta (Maresme) van intervenir, dissabte passat, 165 caixes de molsa recol·lectada de forma il·legal en els boscos del Montnegre, a la serralada Litoral, i que anava destinada a mercats i fires de productes nadalencs.
La molsa és de l’espècie Pseudoscleropodium purum, la molsa típica dels pessebres nadalencs, i la quantitat intervinguda equival a una superfície d’uns 180 m2, amb un valor de mercat de 1.650 euros.
L’extracció de molsa en grans quantitats d’una mateixa zona pot malmetre l'equilibri de l'ecosistema del bosc i la persistència d’aquesta espècie a la zona, alhora que iniciar processos d’erosió del sòl. La molsa és un briòfit que creix en llocs ombrívols i humits, té una gran capacitat de retenció d'aigua i d'acumulació de nutrients, és l'hàbitat d'animals petits, serveix de substrat per a la germinació de llavors d'altres plantes i protegeix el sòl. Així doncs, té una funció molt important dins del bosc.
D’acord amb la Llei forestal de Catalunya per recol·lectar, per a la posterior venda al consumidor, grans quantitats de molsa cal disposar de l’autorització del propietari del terreny i d’una llicència del Departament de Medi Ambient i Habitatge que marca els criteris tècnics que cal seguir per compatibilitzar aquesta activitat amb la sostenibilitat de l’ecosistema.
La recol·lecció de molses i altres productes de verd ornamental nadalenc en grans quantitats sense disposar de llicència del Departament de Medi Ambient i Habitatge, pot donar lloc a la imposició de sancions administratives, tant al recol·lector com a qui el comercialitza, que en funció de la seva gravetat poden arribar a multes de 3.005,06 euros.
Durant aquestes dates el Cos d’Agents Rurals intensifica la vigilància en les zones forestals per evitar infraccions com aquesta, alhora que realitza inspeccions als mercats i fires de productes nadalencs per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural.

lunes, 6 de diciembre de 2010

El parc de Bombers de Mataró incorpora un nou vehicle a la seva flota


Es tracta d'un camió que permet més accessibilitat i una ràpida resposta en serveis en zones urbanes
El parc de Bombers de Mataró compta en la seva flota des del passat mes de juny amb un nou vehicle. El parc, que està situat a la Via Sergia, número 95, està format per una cinquantena de bombers funcionaris i 13 bombers voluntaris.
Dotació de vehicles
En referència a la seva flota, actualment el parc de Bombers de Mataró compta amb 8 vehicles. Aquests vehicles són de diferent tipologia depenent de l’ús al qual estiguin destinats: intervencions urbanes, rurals o polivalents.
Bomba Urbana Lleugera (BUL)
La Bomba Urbana Lleugera és un vehicle de primera sortida i està dissenyat per permetre una major accessibilitat i una ràpida resposta en serveis que es produeixen en zones urbanes. S’utilitza en incendis urbans i també permet donar assistència en rescats, accidents de trànsit i assistències tècniques. És un camió Iveco ML 100 E22 4x2.

miércoles, 1 de diciembre de 2010

Biomasa -Energías renovables


Biomasa es el conjunto de la materia orgánica, de origen vegetal o animal y los materiales que proceden de su transformación natural o artificial.
En este documental vemos las posibilidades de este sistema energético a nivel municipal, en concreto la instalación de Cuéllar, Segovia

Una altra vegada una ADF del Maresme obté un reconeixement per la feina ben feta


L’Agrupació de Defensa Forestal de Teià, dins el marc dels XIV Premis a la Prevenció dels Incendis Forestals, ha obtingut l’accèssit al premi Palestra que s'atorga a l'ADF amb la millor organització d'activitats de prevenció i extinció.
En el transcurs d’un acte organitzat per la Diputació de Barcelona, que enguany s’ha celebrat a Sant Hipòlit de Voltregà, el dissabte, 27 de novembre, s’han lliurat els premis Rossend Muntaner, Palestra i Joaquim-Maria de Castellarnau.
El Premi Rossend Montané, a la millor obra o projecte de prevenció, dotat amb 8.000 euros, ha estat per l'ADF de Pontons, que actua sobre la totalitat del territori forestal d'aquest municipi. L'accèssit de 3.000 euros ha correspost a l'ADF de Sant Salvador de Guardiola. Pel que fa al premi Palestra a la millor organització, premiat també amb 8.000 euros, ha correspost a l'ADF de Montseny-Congost, formada pels municipis de La Garriga, Les Franqueses del Vallès, l'Ametlla del Vallès, Figaró-Montmany, Granollers i Cànoves i Samalús. L'accèssit d'aquest premi, dotat també amb 3.000 euros, se l'ha endut l'ADF de Teià.
El Premi d'Honor Joaquim M. De Castellarnau, de reconeixement públic a persones que han destacat en aquest camp, ha recaigut en Romualdo Freixa vinculat a l'ADF Sobrepuny, formada pels municipis de Vilada, Borredà, Sant Jaume de Frontanyà, Castell de l'Areny, la Nou del Berguedà i Berga. Nascut l'any 1942 a Borredà, és membre fundador d'aquesta ADF, constituïda l'any 1987 després dels focs de Montserrat i de la qual en va ser president des dels seus inicis. El jurat ha reconegut la seva llarga trajectòria en la participació activa en campanyes de prevenció d'incendis, elaboració i execució de programes de vigilància i prevenció d'incendis i en la conscienciació dels propietaris forestals de la importància del manteniment dels plans de prevenció forestal de les finques; entre molt d'altres mèrits.
El treball premiat de l’ADF de Teià exposa i defensa que la millor manera d’atacar els incendis forestals és que les activitats vagin encaminades a realitzar feines de prevenció i de manteniment de les infraestructures necessàries per lluitar contra el foc. Així com la important tasca que realitza l’ADF després d’un desastre natural, com ha estat la nevada del passat 8 de març.