Dosrius, municipi d'alt risc d'incendi forestal
Article redactat pel nostre company José Luis Bastos: veí de Dosrius i voluntari de l’ADF Serra de Marina (cap de colla, operador de comunicacions a la VC-500 al Maresme i també desenvolupa altres funcions com tasques de suport a la Federació d'ADF del Maresme). En aquest article publicat al diari digital DosriusDiari.cat ens recorda la importància de les tasques de prevenció d’incendis en un municipi com Dosrius.
Molta gent no sap que el nostre municipi està declarat d’alt risc d’incendi forestal segons el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya. El perquè? Molt fàcil, principalment per la gran massa forestal que l’envolta, i també per l’elevat nombre d’urbanitzacions i masos aïllats que hi ha, que en cas d’ incendi forestal (aquest tipus d’incendis es coneix com a “incendis d’interfase urbano-forestal”) els equips d’emergències passaríem de prioritzar l’extinció del foc de vegetació a haver de protegir principalment a les persones, animals i béns.
Per tal de no arribar a aquest punt, cal fer tasques de prevenció i divulgació per conscienciar a la població. Com seria principalment que no es fes cap acció de negligència amb elements de foc (no llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe; no llançar coets, petards, ni focs d'artifici), que les barbacoes compleixin la normativa (recordar que han de ser d'obra i amb mataguspires), que les cremes de residus al jardí estan prohibides (cal portar-los a l'abocador o triturar-los per fer compost), no abocar escombraries ni deixalles al bosc, i evidentment no fer foc a dins del bosc.
També cal parlar de la gestió de la massa forestal, la gent no és conscient que la major part dels boscos a Catalunya són privats, i els propietaris forestals si no en treuen cap benefici econòmic no poden fer-se càrrec de la gestió amb el gran perill que això comporta. Des de l’ADF Serra de Marina intentem convèncer als propietaris que gestionin els seus boscos, que tallin arbres i redueixin la càrrega de vegetació. L’Administració hauria de proporcionar més ajuts als propietaris per que ho fessin, i d’aquesta manera se’ls podria obligar de certa manera a fer una bona gestió dels boscos.
D’altra banda, les ADFs (Agrupacions de Defensa Forestal) intentem fer tasques de prevenció al bosc, mantenint la xarxa de camins del Pla municipal de Prevenció d’Incendis forestals (PPI) en òptimes condicions: esporguem branques que entren als camins, tallem arbres caiguts en pistes que barren el pas, arreglem el ferm de camins i pistes forestals, i fem trenques perquè l’aigua de la pluja no xaragalli el camí; perquè així en cas de foc forestal els camions de bombers i els vehicles ADF puguem accedir al lloc del sinistre. A més, en alguns cassos, llaurem algun camp (sempre amb l’aprovació del propietari) per tal de crear tallafocs naturals.
Per acabar, tal i com s’acostuma a dir en el món dels incendis forestals: “Els incendis no tan sols s’apaguen a l’estiu sinó durant tot l’any”. Cap foc al bosc!
No hay comentarios:
Publicar un comentario