miércoles, 24 de marzo de 2010

La majoria de les millores per als bombers que aprova avui el Parlament s'estaven tramitant abans que les acordés la comissió

' 30 de les 38 propostes de millora en l'àmbit de l'extinció d'incendis aprovades a la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan ja van ser anunciades pel conseller Joan Saura en la seva compareixença del mes de gener.
' Entre les millores figura un projecte innovador a nivell mundial per ampliar la cobertura de comunicacions en llocs on hi ha deficiències que s'ha desenvolupat conjuntament amb la Universitat Politècnica de Catalunya.
' Algunes de les propostes de l'àmbit de formació ja s'estan aplicant i moltes de les tecnològiques ja estan en tràmits de contractació.
La majoria de les propostes de millora en l'àmbit de l'extinció dels incendis forestals aprovades a la comissió d'investigació de l'incendi d'Horta de Sant Joan ja estan en fase de contractació i algunes ja s'estan implementant, doncs el Departament d'Interior ja hi treballava des del mes de gener, abans que comencés la comissió d'investigació.
De fet, 30 de les 38 propostes aprovades a la comissió que fan referència a la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments i que avui aprova el Parlament ja van ser anunciades pel conseller Joan Saura en la seva compareixença parlamentària del 18 de gener, quan va detallar catorze àmbits de millora en les quals ja es posava a treballar el departament d'Interior per poder tenir-les a punt de cara a la pròxima campanya forestal.
Pel que fa a les millores en l'àmbit tecnològic, ja s'ha avaluat el tipus de càmera més adient per instal'lar en l'helicòpter per a la visió global de l'incendi, amb un valor aproximat de 320.000 euros i la seva licitació està prevista per la setmana vinent; ja s'han fet els plecs de condicions per a la contractació dels nous terminals de la xarxa Rescat amb GPS i localitzadors GIS, amb un pressupost de 1,1 milions d'euros, i ja es disposen dels nous 150 terminals que al juny es programaran per a la campanya forestal; i també s'ha iniciat la contractació, per 80.000 euros, del sistema informàtic que s'instal'larà als helicòpters per poder fer el seguiment dels GPS terrestres.
Avui s'ha portat a contractació la millora tecnològica pel centre de comandament avançat que disposarà de connexió via satèl'lit a la xarxa Rescat i a la xarxa corporativa de veu i dades i per tal que rebi les imatges captades des de l'helicòpter perquè tingui una visió global de l'incendi, amb una inversió prevista de 850.000 euros. En total, la xarxa de transmissió d'imatges dels mitjans aeris per poder tenir una visió de l'incendi des d'alçada serà de més de 2,4 milions d'euros
També estan redactats els plecs de condicions per a la contractació del TBS mòbil (una estació base mòbil repetidora), amb un cost de 625.000 euros, i nous amplificadors, en un pla pilot que s'ha treballat durant els darrers mesos amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que suposa una inversió de 1,7 milions d'euros. Aquest és un equipament per ampliar la cobertura en punts on hi ha deficiències que no existeix en el mercat, que s'ha desenvolupat conjuntament amb la UPC i que és una innovació mundial per aquests tipus de xarxa.
Més vehicles nous i més formació
La Direcció General de Prevenció i Extinció d'Incendis incorporarà per aquesta campanya forestal 16 nous vehicles (dos per cada una de les set regions d'emergències i dos per la sala central) específics de transport de personal per relleus massius en actuacions en grans emergències i focs forestals, al marge dels 32nous vehicles lleugers i 36 camions de bombers que ja estan adquirits i que arribaran abans de l'estiu.
Pel que fa a la compra de nous helicòpters, el departament d'Interior ho està estudiant des de fa temps i ja s'està redactant els plecs de condicions per treure a licitació en els propers mesos la renovació dels helicòpters actuals i adquirir-ne uns d'última generació i adaptats a cadascuna de les missions, tant per l'extinció d'incendis com per rescats, vigilància i comandament.
Respecte a l'augment de la formació als bombers a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, aquest any es previst que s'augmenti fins a un total de 15.981 hores (hores de professor) de formació impartides a un total de 9.646 alumnes de bombers, que rebran diferents cursos de formació continua, especialització i d'àmbits específics d'actuació, entre ells sobre incendis forestals.
En les millores organitzatives ja està previst des del mes de gener per la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments la creació de la nova figura d'oficial de seguretat i la de supervisor tàctic als incendis, així com la de responsable logístic.

No hay comentarios: