viernes, 1 de mayo de 2009

Acords presos per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya



PROCICAT: incorporació dels nous procediments específics per fer front a forts vents i a les incidències greus en el transport de béns i serveis bàsics a la població
La Direcció General de Protecció Civil és l'òrgan competent en la direcció del sistema de Protecció Civil a Catalunya. Aquest és un sistema transversal que coordina actuacions de mitigació o correcció dels danys causats a persones, béns i medi ambient abans o durant una emergència, i que suposin afectació col'lectiva, la qual pot ser especialment extraordinària.
El PROCICAT es pot aplicar en emergències generals, associades a riscos no especials , al territori català, llevat del risc bèlic i el nuclear. Així mateix, es pot activar en aquelles emergències que afectin a àmbits territorials inferiors, si es valora insuficient la capacitat de resposta de l'administració local o del titular de l'equipament, i/o quan aquests ho sol'licitin a l'òrgan competent en protecció civil de la Generalitat de Catalunya.
En la reunió d'avui, la CPCC ha incorporat els canvis següents en el PROCICAT:
- L'adaptació al nou panorama normatiu, regulat per la llei orgànica 6/2006, de 19 de juliol, de reforma de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya i més concretament el seu article 132, segons el qual, correspon a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de protecció civil.
- Variacions en l'organització de l'estructura operativa de resposta, en base a algunes emergències que s'han generat durant aquests anys i que no quedaven reflexades (forts vents i subministrament de serveis bàsics). Mentre no es disposi del corresponent pla d'emergències especial, aquests fenòmens es gestionaran sota el marc del PROCICAT.
Complementàriament, fruit de les experiències viscudes, el PROCICAT inclourà, com a annexes, les especificitats i peculiaritats d'actuació en cas de:
Protocol per incidències associades a fenòmens de forts vents
La Direcció General de Protecció Civil ha fet una anàlisi exhaustiva dels procediments aplicats a emergències per ventades. Amb aquest nou protocol, pretén millorar la resposta coordinada de totes les institucions que han de treballar en la resolució d'emergències derivades pels temporals de vent, millorar en el seguiment de com s'està manifestant el fenomen i, alhora, dinamitzar els plans municipals, entre d'altres objectius.
Protecció Civil, en col'laboració amb la resta d'organismes competents en aquest àmbit, ha fet un esforç especial en recollir i procedimentar els següents aspectes:
- Previsió i vigilància d'aquest tipus de fenòmens, a través del Servei Meteorològic de Catalunya
- Establiment d'un Consell assessor específic per aquest tipus de situacions, amb representants dels organismes i institucions competents en l'estudi, la previsió i la resolució de les emergències per fortes ventades. En aquest sentit, hi podran formar part representants dels organismes de lleure, esports, o educatius.
- Tipologia dels elements especialment vulnerables
- Especial rellevància del grup d'avaluació meteorològica i del grup logístic (que inclou totes aquelles entitats responsables d'infraestructures que poden ser afectades pels temporals de vent)
- Criteris d'operativitat específics per declarar les fases (pre-alerta i d'activació del pla en alerta o en emergència).
La posada en marxa d'aquest nou protocol s'emmarca dins dels plans de millora del Cecat i el 112, des del punt de vista tecnològic i organitzatiu.
Organismes participants en la seva elaboració
Aquest protocol neix fruit del treball conjunt de tots els organismes i institucions competents en aquesta temàtica, com són la Direcció General de Protecció Civil, la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments, el cos de Mossos d'Esquadra, el Servei Català de Trànsit, el Servei Meteorològic de Catalunya, Carreteres de l'Estat, Fecsa-Endesa, el cos d'Agents Rurals, la Federació Catalana de Municipis, l'Agència Catalana de l'Aigua, ADIF, l'INCASOL o el SEM, entre d'altres.
Totes aquestes institucions han col'laborat, durant aquests darrers mesos, en l'elaboració del procediment específic que avui s'ha presentat a la CPCC.

No hay comentarios: